A kofferdam izolálásról

A kofferdam izolálásról

A kofferdam izolálás egy abszolút izolálás, mely lehetővé teszi a fogak ellátást teljesen száraz nyálmentes környezetben. Erre azért van szükség, mert a napjainkban használatos fogszínű tömőanyagok, felhasználásuk során érzékenyek mindennemű nedvességre. Tehát tömés készítése során óvnunk kell őket nyáltól, nedvességtől,még akár a kilélegzett levegő páratartalmától is. Így érhetjük el, hogy ezek az igen technika érzékeny anyagok jó széli záródású, a fogakhoz színhű restaurációkká váljanak.

Pácienseinknek minden nemű adhezív technika felhasználásával készülő beavatkozáshoz kofferdam izolálást használunk. Az adhezív technika lehetővé teszi, hogy a tömőanyagok és egyéb ragasztócementek kémiai kötéssel tapadjanak a fogakhoz, így nem szükséges csak azért ép foganyagot elfúrnunk a fogból, hogy kialakíthassunk tömőanyagunk számára megfelelő retenciót biztosító üreget, hanem elég csak kifejezetten a fertőzött szuvas, felpuhult foganyag eltávolítása. A tömőanyagot ugyanis nem az üreg formája, hanem a kémiai kötőerő tartja a fogban.

Az izoláláshoz gumilepedőt használunk, melyen a megfelelő helyen lyukat ejtünk és speciális eszközök használatával ráhelyezzük a fogra. Ezáltal csak az a fog látszik ki a gumilepedőből, mellyel dolgozunk vagy taktikailag épp szükségesnek ítéltük meg. A lepedő a száj előtt kifeszítve helyezkedik el. A légzést nem zavarja, az orrnyílások szabadon vannak.

Ez az izolálási mód továbbá abban is segít minket, hogy régi, már rossz állapotban lévő amalgam töméseket úgy távolítsunk el, hogy a fémporos víz, ne érintkezzen a szájüreg nyálkahártyájával. Erre leginkább akkor van szükség, ha terhes nők kezelése során amalgam tömés eltávolítása mellett döntünk. Az amalgam a fogakban nem ad le higanyt, tehát a szervezetre nem káros. Azonban fúráskor bizonyos higanygőzök felszabadulhatnak. Ezek természetesen nem károsak a felnőtt szervezet számára, de a magzatra lehetnek hatással.

Amalgam tömés eltávolítása előtt.

Kofferdam izolálást használunk gyökérkezelések során is. Mikor megnyitjuk a fog elő részét és tisztítást, fertőtlenítést végzünk a csatornákban, a gumilepedő segítségével megóvjuk a kifertőtlenített területeket a köztudottan sok baktériumot tartalmazó nyál bejutásától. Emellett a fertőtlenítésre használt anyagok kellemetlen ízétől kíméljük meg páciensünket.

Esztétikus betétek beragasztása is adhezív technikával történik, műanyag alapú ragsztócementekkel. Így a kofferdam izolálás itt is megkövetelt.

Egyszerre több esztétikus betét beragasztásához előkészített fog.© 2014 - 2015 Minden jog fenntartva.